Førskolelærere forskjellsbehandles

De fleste førskolelærere i Norge er omfattet av tariffavtaler som også gir dem medlemskap i en tjenestepensjonsordning. Derfor vil de få en bedre pensjon enn det Folketrygda gir. Best uttelling får de hvis de har vært medlemmer i pensjonskassen i minst 30 år. Men slik er det slett ikke for alle.

Nesten 9 prosent av de førskolelærerne som er medlemmer i Utdanningsforbundet, d.v.s. hele 640 førskolelærere, taper framtidige pensjonsinntekter hver eneste arbeidsdag sammenlignet med sine kollegaer i andre barnehager. I tillegg er det en ganske stor gruppe som ikke er medlemmer i Utdanningsforbundet, men som er i nøyaktig samme situasjon. Dette gjelder i all hovedsak velutdannede kvinner som arbeider i utdanningssystemet, men som behandles dårligere enn andre i tilsvarende stillinger. De er forpliktet i forhold til det samme samfunnsmandatet, jobber etter samme formålsparagraf og etter samme rammeplan, og arbeidsplassene deres er i stor grad finansiert av det offentlige. Likevel behandles de svært ulikt. Jeg synes dette er urettferdig og alvorlig. Hvorfor er det slik? Hva kan vi gjøre med det?

En sammensatt sektor
Disse førskolelærerne arbeider uten unntak i private barnehager som ikke har vært villig til å inngå tariffavtaler for sine ansatte. Barnehagesektoren er svært sammensatt. Her finnes alle kategorier, fra store, selskapsdrevne barnehager til små familiebarnehager. Når er del av disse barnehagene ikke har inngått tilfredsstillende avtaler, kan det være mange grunner til det. Men min erfaring er at en del barnehageeiere vegrer seg i det lengste og at argumentasjonen som blir brukt av og til ligner mer på bortforklaringer enn på saklig argumentasjon.

Kjenner ikke konsekvensene
Jeg har dessverre en mistanke om at mange førskolelærere ikke er klar over at de blir utsatt for en forskjellsbehandling som de seinere aldri vil kunne rette opp fullt ut. Ganske ofte har jeg møtt førskolelærere som mener det ikke betyr så mye om de har tariffavtaler eller ikke. De får jo likevel den samme lønna som kollegaer i andre barnehager. Det kan være riktig, men i de aller fleste tilfellene har man da ikke en tjenestepensjonsordning. Mange førskolelærere i private barnehager har det, men hundrevis har det ikke. Noen av dem er ikke klar over det. Pensjon er vanskelig å sette seg inn i for de fleste av oss, og det er enkelt å slå seg til ro med en forsikring om at «alt er i orden». Særlig kan det være vanskelig for unge førskolelærere å planlegge for en framtidig pensjonstilværelse. Men det må de! Hvis man arbeider i noen år i en barnehage uten tjenestepensjonsordning, rekker man aldri å opparbeide en fullverdig tjenestepensjon før pensjonsalderen.

Kompetanse må verdsettes
For meg er det et stort tankekors at dette skjer i en yrkesgruppe som har et så godt utgangspunkt for å kreve at forskjellbehandlingen slutter. Vi mangler 5000 førskolelærere i Norge, og Utdanningsforbundet tror at dette tallet vil stige til 6000 neste år. Man skulle tro at gode vilkår i en slik situasjon ville være et konkurransefortrinn for barnehageeier. Hvorfor er det ikke slik? Er dette et eksempel på at førskolelæreres kompetanse ikke verdsettes? Ansetter de heller noen uten førskolelærerkompetanse hvis de kan spare på det? Trenger vi faktisk en god, gammeldags kvinnekamp her? Denne gruppen er nemlig fullstendig kvinnedominert!

Politikerne kunne selvsagt at stoppet forskjellbehandlingen, men hittil har de ikke tatt tak i dette. Altså må hver enkelt, kollegiene i barnehagene og Utdanningsforbundet foreta seg noe.

Tariffavtale nå!
Jeg vet at det kan være vanskelig å stille krav om tariffavtaler i noen private barnehager. Derfor er det viktig at kollegiet snakker om dette. Man er sterkere sammen! Utdanningsforbundet har tillitsvalgte og ansatte på alle fylkeskontorer som har et spesielt ansvar for dette feltet. De kan gi god informasjon, og de kan inngå avtaler på vegne av medlemmene. Kontakten med Fagforbundet er også god i alle fylker, slik at det kan inngås avtale for alle ansatte i barnehagen. Organisasjonen kan gjøre mye, men medlemmene må også engasjere seg selv.

Skifte jobb?
Arbeidet med tariffavtaler er krevende i noen barnehager. Da mener jeg helt ærlig at noen av de førskolelærerne som opplever denne forskjellsbehandlingen, snarest bør bytte arbeidsplass hvis de har anledning til det. Først kan de gå inn på nettsida til Utdanningsforbundet og finne ut hvilke avtaler som finnes i egen barnehage. Det gjør de enkelt ved å gå inn her. Der er det også mulig å finne ut om andre aktuelle barnehager har tilfredsstillende avtaler. Og så er det kanskje på tide å søke ny jobb?

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s